Ta hand om din häst efter ridningen

horse-love-2818959_1920

När ridningen är avklarad har du fortfarande ett viktigt jobb kvar: att ta hand om din häst och försäkra sig om att hästen har det bra. För att försäkra dig om att hästen mår bra under dygnets alla timmar behöver du spendera tid och energi på att sköta om djuret, och det involverar allt från att servera mat och dryck till att kratsa hovar, rykta, mocka och känna över hela hästen.

Låt hästen varva ner i egen takt

Efter ridningen är hästen ofta varm och uppe i varv. Det är därför bra att tillsammans med hästen komma ner i varv, gärna medan du fortfarande sitter i sadeln. Skritta av hästen i lugnt tempo i 10–15 minuter, för att låta pulsen komma ner och låta kroppen lugna ner sig efter ridningen. Låt tyglarna hänga och låt hästen bestämma tempo och takt. Detta är särskilt viktigt om du har hoppat hinder eller låtit hästen springa i galopp, vilket är exempel på aktiviteter som låter djuret använda hela kroppen och som aktiverar muskler, hjärta och lungor.

Precis som löpare kan behöva en lugn promenad för att gå av sig adrenalinet och mjölksyran efter ett lopp, kan hästen behöva en lugn stund innan det är dags att sadla av och gå in i stallet igen. Här gäller regeln att det nästan inte går att promenera för länge: om du upplever att hästen mår bra av och vill fortsätta gå efter 20–25 minuter, låt då promenaden fortsätta. Detta kan också vara en stund av gemenskap och avslappnad tystnad mellan ryttare och djur. När promenaden är avslutad ska hästen vare sig andas tungt eller aktivt svettas.

Kliv av hästryggen på rätt sätt för att skona hästen

Hoppa av hästen och stig inte av som en del ryttare gör. Om du stiger av med foten i stigbygeln så snedbelastar du hästen och hästen måste spänna musklerna för att hålla balansen för din kroppstyngd. Lossa gärna sadeln med ett eller två hål när du hoppat av för att ge mer frihet för hästen att andas.

Lägg gärna handen mellan hästens framben, precis nedanför halsen. Om hästen fortfarande känns mycket varm eller fortfarande svettas en del, bör du fortsätta låta hästen promenera lugnt med dig bredvid sig. Håll koll på andningen och försäkra dig om att den avtar i styrka och lugnar ner sig.

Ta av utrustningen lugnt och sansat

Ta av betsel, tyglar och sadel och gör det på ett lugnt och sansat sätt. Trä grimman över hästens hals och ta sedan bort tränset och låt det hänga över din axel medan du trär grimman över hästens huvud. Ta bort bettet och tvätta av det, och placera det och tränset på sin plats i sadelkammaren. Ställ dig sedan på hästens vänstra sida och ta av sadeln genom att lossa sadelgjorden och det tillhörande schabraket, försök lyfta så mycket du kan istället bara för att dra av sadeln. Det är bekvämare för hästen. Se framförallt till att stigbyglarna är uppe för det är obehagligt för hästen när de skrapar mot ryggen. Ta dessutom av eventuella benskydd och rengör dem efter behov. Genom att vara noggrann i detta stadiet skapar du en god start för nästa ridning, och noggrann rengöring och förvaring gör dessutom att utrustningen håller längre.

Köp hästutrustning av bästa kvalitet till din häst eller hitta stallinredning häst på nätet eller i en hästaffär. Vikten av bra utrustningen som passar både hästen och dig är grunden till en lyckad ridning. Du kan passa på när det är rea hästutrustning, då du kan hitta kvalitativa produkter till låga priser.

Rykta, borsta och tvätta hästen

Efter ridningen behöver du se över hästen och rykta bort svettrester som kan klia. Om du inte duschar hästen så ta fram de borstar och verktyg du behöver och skrid till verket. Rykta hästen medhårs med en speciellt anpassad borste, i cirkelformade rörelser över hela kroppen förutom i ansiktet eller på underbenen. Detta gör att smuts, svett och damm luckras upp från pälsen, och hjälper hästen att hålla sig ren. Med en annan borste kan du sedan borsta bort den uppluckrade smutsen från hästens kropp. Kontrollera att hovarna är rena och med hjälp av en hovkrats kan du ta bort lera, stenar och annat som kan ha fastnat under hovarna. Om hästen har svettats mycket kan du fukta en svamp och tvätta djuret med vatten.

Bjud hästen att dricka

Precis som vi människor blir törstiga av att springa och hoppa blir också hästarna det. Låt därför din vän dricka och erbjud friskt vatten från en hink, gärna kallt eller ljummet. Om hästen dricker upp hela hinken med vatten, erbjud då ytterligare en hink. Det är en seglivad myt att varma hästar eller hästar som precis har jobbat eller sprungit inte kan dricka.

En häst kan svettas ut över 10 liter vatten per timme om det är varmt väder och om hästen idrottar eller utför tungt arbete. Det är därför viktigt att erbjuda vätska kontinuerligt för att undvika uttorkning.

Under tiden du jobbar med hästen glöm inte att ha en liten pratstund om dagens ritt. Avsluta genom att tacka för en trevlig stund tillsammans, och försäkra dig om att du lämnar ett väl rengjort, avslappnat och välmående djur som har god tillgång till både mat och vatten.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>