Fem vanliga missförstånd om hundars beteende

german-shepherd-166972_1920

Det är inte alltför ovanligt att man hör om hundar som var tvungna att bli avlivade på grund av att de bitit en människa. Det är vanligtvis en väldigt sorglig upplevelse, särskilt då hundar inte kan försvara sig själva med hjälp av ord. Genom att erbjuda kunskap om hundars beteende så minskar risken för att fler människor ska råka ut för att bli attackerade av hundar. För att minska antalet av dessa olyckor så kan du här läsa om fem vanliga missförstånd om hundars beteende.

1. Att du bör sträcka fram handen när du hälsar på en ny hund

Hundar luktar inte på varandras tassar när de hälsar på varandra och precis som vi människor så föredrar de att man ber om lov innan de vidrörs av en främling. Det korrekta sättet att hälsa på en ny hund är att fråga ägaren om det är okej, därefter så kan du be om lov från hunden genom att klappa dig själv på låret för att simulera en viftande svans och agera vänligt mot hunden. Detta gör att hunden slappnar av och antingen kommer fram för att lukta på dig och hälsa eller håller sig borta från dig om de känner för det.

2. Ras dikterar temperament

Hundar är i grund och botten ett flockdjur som jagar efter sina byten. Ras är helt enkelt ett sätt för uppfödare att enklare marknadsföra den produkt som de säljer. Vad som avgör en hunds temperament handlar därför snarare om deras position inom flocken än deras ras. En annan viktig faktor är vilken roll som människan spelar inom flocken. Om du har problem med att bestämma ordningen i flocken så kan det vara en bra idé att anställa en hundcoach som hjälper dig med hundträning. Ett annat tips kan vara att få råd från en hundpsykolog för att stärka bandet till din hund. Du kan komma i kontakt med dessa till exempel på hundcenter stockholm eller i någon annan större stad.

Hundar agerar enligt överlägsna eller underlägsna relationer inom flocken. Precis som syskon med samma föräldrar har unika personligheter så kan hundar skilja sig en hel del från varandra. Du kan med andra ord inte köpa en personlighet eller ett visst temperament genom att köpa en viss ras.

3. Det finns inget du kan göra när en hund gör ett utfall

När en hund gör ett utfall så försöker de vanligtvis att se om du är en vän, ett hot eller ett byte. Hundar har dålig syn så saker som hattar, solglasögon eller saker som du bär eller knuffar på kan skrämma dem rejält. Om du agerar vänligt och låtsas som att du inte är rädd, även om du är det så är det viktigt att du är avslappnad och står vänd mot hunden, det kan även hjälpa att klappa dig på låret och att i en hög ton säga vänliga fraser som ”duktig hund” eller liknande saker.

4. Att ”akta dig för hunden” skyltar är bra

Hundar kan endast läsa kroppsspråk. Dessa skyltar där det står hotfulla saker om din hund kan göra att folk agerar som att de är rädda för din hund innan de ens har mött den. Detta gör att det finns en förhöjd chans att din hund känner att besökare är byten och bestämmer sig för att attackera de. Om du nödvändigtvis känner att du behöver skylta om din hund så är det bättre med skyltar som varnar för lekande hund eller liknande saker.

5. Endast dåliga hundar med dåliga ägare kan bita

Detta är någonting som även erfarna och ansvarsfulla hundägare väljer att tro på om både andra hundägare och deras hundar. Att dessa hundägare har en väldigt passiv attityd när det gäller uppfostran om deras hund. Men faktum är att vilken hund som helst kan bestämma sig för att attackera och att bita någon om de känner sig hotade, ser ett byte eller känner att någon i lägre rang än de får för sig att ta deras mat, leksaker, säng eller deras ägares uppmärksamhet.

Hundar hälsar inte på varandra med hjälp av tassar och därför så bör du inte hälsa på nya hundar med dina händer. Be om lov från ägaren och klappa därefter dig själv på låret och agera vänligt. Ras har ingenting med hundens temperament att göra, precis som människor så är de individer med olika personlighetsdrag oavsett genetisk bakgrund. Om en hund gör ett utfall mot dig så är det viktigt att agera lugnt och att visa att du inte är rädd. Använd inte hotande skyltar om din hund då detta kan få folk att agera på ett sätt som kan göra din hund mer aggressiv, om du måste skylta så använd positiva eller humoristiska skyltar. Det finns alltid en möjlighet att en hund kan attackera oavsett hur bra eller dålig hundens ägare är om de känner sig hotade.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>